Over kinesiologie

Kinesiologie

De basis voor de spierspannningtests is al in 1964 gelegd door de Amerikaanse chiropractor George Goodheart. Hij ontdekte dat de spanning in spieren verband houdt met de conditie waarin het lichaam verkeert. De hieruit voortgekomen toegepaste kinesiologie is een methode om het energiesysteem van een lichaam in balans te brengen en verstoringen in de gezondheid op te sporen door middel van het voelen van veranderingen in de spanning in spieren.

De spiertest die gebruikt wordt bij De Kinesioloog is slechts één van de vele spiertests uit de kinesiologie. Dit past bij de methode van Totaal Balans, een vorm van toegepaste kinesiologie die in de jaren '80 is ontwikkeld en uitgewerkt door Nora Wulff-Verwer en haar partner Hilko Wulff.

Verklaring

Alle voorwerpen in de wereld zijn gevoelig voor hun omgeving. Die gevoeligheid noemen we energie. Ook in en rond het menselijk lichaam bevinden zich energievelden. Het hart is bijvoorbeeld een elektrisch centrum dat duizenden keren zo veel elektriciteit en magnetisme uitzendt als de overige organen. Door deze velden is het lichaam gevoelig voor invloeden en wisselwerkingen van buitenaf. Het reageert door een verandering in de spierspanning. Dit voel je zelf heel duidelijk wanneer je je schrap zet bij iets spannends, door kokhalzen bij een vieze geur of door kramp in je maag bij verdriet. Deze reactie is aantoonbaar door middel van spierspanningtests: wanneer de spier die gebruikt wordt voor de test (de zogenaamde indicatorspier) verzwakt, geeft dit een onevenwichtigheid aan. Blijft de spier sterk, dan duidt dit op evenwicht, balans. Meer uitleg over spiertesten is te vinden in het boek 'De Spiertest-Wat kun je ermee?' van Christa Keding.

Met behulp van de spiertest wordt zichtbaar dat het energiepatroon van het lichaam verstoord kan raken door allerlei factoren. Het lichaam reageert op stoffen die tijdens de test bij het lichaam gehouden worden, maar ook op emoties die kunnen optreden tijdens het consult. Emoties kunnen immers ook invloed uitoefenen op het lichaam. Deze invloed kan zowel positief als negatief zijn. In het laatste geval kunnen emoties leiden tot stemmingsstoornissen en ziektes.